Google Seo

Google’da ilk sayfaya nasıl çıkılır?

Seo Nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir.

SEO aynı zamanda Arama Motoru Optimizasyonu’nun İngilizce karşılığı olan Search Engine Optimization (SEO) kelimelerinin kısaltılmış biçimidir. İnternet sitenizin arama motoru sonuç sayfasında daha iyi sıralamalar elde etmesi için sürekli geliştirmeler yapma sürecidir.

SEO sayesinde web sitenizin performansını artırabilir daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz. Web sitesi ve e-ticaret sitenizin Google’da ilk sayfaya çıkması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Maalesef her şey bir web sitesi açmakla bitmiyor. İnternet sitenizi bir dükkan gibi düşünürseniz eğer bu dükkana müşteri çekmeniz gerekiyor. Bunun için de müşterilerin sizi bulabiliyor olması gerekiyor. En ufak bir şeyi araştırmak için başvurduğumuz Google bu kişilere ulaşabilmemiz için en önemli kaynak. Google birinci sayfa da bu kişilere en fazla ulaşabildiğimiz ve en çok göründüğümüz yer. Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların %80’i çok kritik bir bilgi aramıyorsa ve ilk sayfada bulamadıysa ikinci sayfaya bakmıyor.

3 adımda Google’da ilk sayfada görünün

  • Site içi SEO (Dükkanın içi)
  • Site dışı SEO (Dükkanın dışında var olan hayattaki görünürlüğünüz ve itibarınız, sizin hakkınızda yapılan yorumlar, yayınlanan ilanlar vb.)
  • Kullanıcı deneyimi (Müşterilerinize dükkan içerisinde sunduğunuz deneyim)

Site içi SEO

Google, sürekli olarak belirli aralıklarda güncellemeler yayınlar. Bunu da web sitelerini doğru bir şekilde sıralayabilmek ve arama yapan kullanıcılara en doğru bilgiyi en kısa sürede ulaştırmak için yapar. 

Bundan 5-6 yıl öncesine kadar site dışı SEO çalışmaları ile site içi SEO’da çok fazla çalışmadan üst sıralara çıkabiliyordunuz. Ancak Google‘ın son yıllarda yaptığı değişiklikler, yayınladığı güncellemeler ve mobil cihazlar ile mobil trafiğin artması derken site içi SEO çok önemli bir yere gelmiş konumda.

Site Dışı SEO

Google’da marka aramalarınız arttıkça veya sitenize gelen kullanıcılar yeniden sitenize gelmeye başladıkça sadık bir kitle edineceksiniz. Düzenli olarak sitenizi ziyaret eden, aradığı bilgiyi sizin sitenizde bulabileceğini düşünen kullanıcılarınız oldukça site dışındaki görünürlüğünüz ve link profiliniz(backlink) de olumlu yönde etkilenecektir.

Google yayınladığı son güncellemeler ile birlikte doğal bir backlink profiline sahip olmanızı istiyor. Dolayısı ile yukarıda belirttiğim anahtar kelimeleri direk olarak bağlantı metinlerinde geçirmeyin. Burası önemli bir nokta. Somutlaştırmak gerekirse “SEO” kelimesinde ilk sıraya çıkmak istiyorsanız sitenize gelen bağlantıların anchor text’i yani bağlantı metni “SEO” olmasın. Bunu zenginleştirerek kullanın. 

  • Sayfanızın linkini verin, 
  • “SEO ile ilgili bilgiler almak için tıklayın” “daha fazla bilgi için tıklayın” gibi ibareleri kullanın. Gerçekten kullanıcıların tıklayabileceği, tıklamak isteyeceği bağlantı metinleri oluşturmanız en iyi yoldur.  

Google’un sunduğu iki ücretsiz araçlar Analytics ve Search Console’u mutlaka kullanın. Sitenizle ilgili geliştirmeleri yaparken bunları düzenli olarak takip etmek de oldukça önemli. Sitenizin Google arama sonuçlarındaki performansı, güncel sıralamaları, gelen cezalar, Google bildirimleri, teknik problemler, site haritası, AMP gibi pek çok konudaki performasını Search Console’dan takip edebilirsiniz. 

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılarla ilgili demografik verilere, sitenizin hangi kanallardan ziyaret aldığını ve ziyaret sayılarına ise Analytics üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu iki araç oldukça elzem. Bu nedenle olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Kullanıcı Deneyimi

Mobil Uyum

Duyarlı web tasarım artık çok önemli bir kriter. Mobil telefonlardan yapılan aramaların sayısı masaüstü cihazları 4’e katlamış durumda. Bu da demek oluyor ki web sitenize büyük çoğunlukla mobil cihazlardan ziyaretçi alıyorsunuz. Bu nedenle de mobil tasarımınızın iyi olması, kullanıcı deneyimini sağlaması gerekiyor. Bununla birlikte AMP dediğimiz hızlandırılmış mobil sayfaların da önemi artmış durumda. Hızlandırılmış mobil sayfalar sayesinde sayfalarınızın çok hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Site Açılış Hızı

Hızlı açılan bir web sitesi hem masaüstü hem de mobil açılış hızı oldukça önemli. Kullanıcılar geç açılan sayfaları erken terk etme eğiliminde oluyor. Hepimiz geç yüklenen sayfalardan hazzetmiyoruz öyle değil mi? Google Pagespeed aracı üzerinden sitenizi test edebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler

Web sitenizde yayınladığınız içerikler, en büyük organik trafik kaynağınız. Sadece yazış olmak için değil, gerçekten kullanıcıların aradığı bilgilere odaklanın ve SEO uyumlu bir şekilde anahtar kelimelerle zenginleştirin. Bununla birlikte kullanıcıların aradığı bilgilerle ilgili yaptıkları arama öbeklerini(anahtar kelimeleri), içeriğinizin konusu ile ilgili anahtar kelimeleri içeriğinizde kullanın. Bunu yaparken anlamsız cümlelerle anahtar kelimeleri sürekli kullanmak yerine gerçekten anlamlı cümleler oluşturun ve kullanıcılarınıza sunun.

Uzmanlardan Yardım Alın

Google sertifikalı uzmanlardan seo ve Google reklamları ile ilgili yardım alabilirsiniz.